Nadia, primită ca şi Ceauşescu la Oneşti | Onesti Video

Mobile Menu

Onesti Video

Nadia, primită ca şi Ceauşescu la Oneşti

22.6.11
La sfârşitul anului 1989, fresca maestrului Ştefan Berdilă, care tronează şi acum pe unul dintre pereţii sălii de gimnastică din Oneşti şi care îi înfăţişează pe Nadia Comăneci şi pe Dan Grecu, a rămas neinaugurată. Reparaţia morală şi chiar mai mult decât atât s-a produs ieri.
21 iunie 2011. O nouă festivitate care o are drept cap de afiş pe Nadia.

Şi tot la Oneşti, oraşul în care a văzut pentru prima oară lumina zilei "Zeiţa de la Montreal". După 20 de ani de chinuri, administraţia oneşteană a reuşit să finalizeze construcţia Sălii Polivalente "Nadia Comăneci". O sală mică, dar cochetă, cu o capacitate de 1.500 de locuri, toate pe scaune, amplasată în Parcul de Odihnă.

Hagi, pus în umbră

Sunt prezenţi primarul Emil Lemnaru, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, preşedintele ANTS, Doina Melinte, preşedintele FR de Gimnastică, Nicolae Vieru, fostele gimnaste Anca Grigoraş, Simona Amânar şi Andreea Răducan, ministrul oneştean al comunicaţiilor, Valerian Vreme, plus multe alte personalităţi locale, oameni politici şi de afaceri. Plus un sobor de preoţi, în frunte cu Preafericitul Ioachim Băcăuanu, arhiepiscopul Romanului şi al Bacăului. Nadia îşi face şi ea apariţia, iar asistenţa, circa 3.000 de persoane, o ovaţionează. Da, Nadia a venit, festivitatea se poate ţine. Nu ca în urmă cu 20 şi ceva de ani. Tăierea panglicii, apoi slujba de sfinţire, apoi Gheorghe Hagi, care soseşte şi el, cu mică întârziere, călcând însă apăsat şi hotărât şi alăturându-li-se celorlalte personalităţi.


--------------------------------------------------------------------------------

"Sunt mândră că această sală îmi poartă numele. De fiecare dată când revin la Oneşti mă simt extraordinar. Acesta este oraşul unde m-am născut şi unde mă simt mereu iubită", Nadia Comăneci, fostă gimnastă


--------------------------------------------------------------------------------

Fanfară şi amintiri filmate de la Montreal

Speech-uri din partea acestora, aplauze, soarele sfânt de pe cer mângâind cu razele mulţimea şi iarăşi aplauze. Apoi s-a produs intrarea în sală, unde publicul a vizionat pe un ecran uriaş secvenţe cu Nadia de la JO de la Montreal, din 1976, în comentariul original al lui Cristian Ţopescu, şi el prezent la Oneşti.

Fanfara dinainte şi exerciţiile demonstrative ale gimnastelor de la lotul de junioare al României, cantonat la Oneşti, au întregit peisajul. De ieri, Nadia mai dă numele unui edificiu. Cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor mai are în Oneşti un liceu care îi poartă numele, iar un monument a fost ridicat tot aici în amintirea performanţei sale extraordinare de la Montreal. A sa şi a colegelor sale de echipă de atunci.



Ţiriac, Năstase şi Gaţu au spus pas!

Pe lângă Nadia Comăneci şi Gică Hagi, administraţia oneşteană a mai invitat să ia parte la eveniment alte nume grele ale sportului românesc. Printre acestea, Ion Ţiriac, Ilie Năstase sau Cristian Gaţu, care nu au "jucat" însă în deplasare.

Cei enumeraţi mai sus aveau scaune rezervate în loja sălii, locurile rămânând însă neocupate, cei trei nereuşind să onoreze evenimentul care a avut-o în prim-plan pe Nadia Comăneci. Dacă în ceea ce-i priveşte pe Gaţu şi Ţiriac nu se cunoaşte motivul pentru care nu au reuşit la ajungă ieri la Oneşti, Năstase a ales să ia parte, în calitate de spectator, la al treilea turneu de Grand Slam al anului, Openul Angliei, de la Wimbledon, care se afla în plină desfăşurare.

Nadia şi Hagi au fost de-ajuns!

Absenţa acestora nu a fost simţită însă de nimeni, prezenţa lui Hagi şi a Nadiei mulţumindu-i îndeajuns pe vânătorii de autografe, care nu s-au lăsat până n-au obţinut iscălitura lor. Fotografiile cu marile glorii au fost şi ele la mare preţ. Cei timizi s-au mulţumit doar să-i imortalizeze pe Hagi şi Nadia cu ajutorul telefoanelor mobile din dotare, în vreme ce tupeiştii s-au ales cu câteva cadre istorice, alături de cele două mari vedete, bune de păstrat şi de arătat, peste ani, nepoţilor.

Chemaţi din vacanţă pentru eveniment

Deşi au luat vacanţă, elevi ai şcolilor din Oneşti au fost convocaţi pentru a o primi ca pionierii pe Nadia Comăneci.
Din dorinţa de a da o cât mai mare greutate festivităţii de inaugurare a Sălii Polivalente, consilierii locali, în frunte, probabil, cu primarul Emil Lemnaru, au decis, nici mai mult, nici mai puţin, să mobilizeze mai mulţi elevi din clasele I - VIII, care se aflau de vineri în vacanţă! "Oare le dau diurna? Oricum, ar merita şi ei, săracii, măcar un pahar de apă sau de suc, că tot n-au plecat la bunici şi au mai stat şi-n soare azi", a comentat, în glumă, un privitor.

Steguleţe şi baloane

În momentul apariţiei Nadiei, copiii, în jur de 250 la număr, supravegheaţi atent şi îndrumaţi de profesorii lor, prezenţi şi ei la datorie, au agitat steguleţele şi baloanele din dotare şi au scandat minute în şir numele "Zeiţei" de la Montreal. La fel au procedat şi în cazul lui Gică Hagi, "Regele" făcându-şi apariţia la eveniment puţin mai târziu, la vreo 15 minute după începerea festivităţii. Hagi nu a stat până la sfârşitul ceremoniei, după pana de curent el alegând să părăsească sala, condus fiind de ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme.

articol scris de Marius MIHALCEA

Preluare ProSport

0 Please Share a Your Opinion.:

Trimiteți un comentariu